søndag 25. april 2010

En blå himmel



Så er "Himmelblå" over, og en føler en viss tomhet over at Marit, Kim , Roland og alle de andre ikke skal komme inn i stua vår igjen.

Det er rart med slike serier som berører oss, fordi vi kan identifisere oss med rollene. Marit, som gjorde det vi andre drømmer om: leve ut sin drøm. Bryte over tvert og starte på nytt. Det medførte medgang og motgang, men rollen fremsto som helstøpt.

Kim som rømte fra alt da "ting" ble for vanskelig (hvem har ikke drømt om det?) og Leif som ingen likte, men alikevel gjorde det han drømte om på sin måte, og ble lykkelig da han ble reddet av tilfeldigheter før drømmen ble et skikkelig mareritt.

Karoline brøt alle broer og flyttet til Stokholm og slik kunne vi fortsatt med hver og en av dem.

Hva gjør vi? Trygt og godt med det som er kjent og kjært, og store endringer er vel ikke det vi liker selv om det ofte er det vi drømmer om. Sigrid Undset sa en gang:"Livet er fullt av store ting for dem som evner å omgåes de små ting fortrolig". Det er vel det vi må lære: å bli bevisst på det livet vi har og se hvor flott det er at vi alle har en plass i den store sammenheng. Så lar vi Marit og andre rollefigurer dra drømmen lengre ut...........


Denne båten jeg så i St. Tropez i fjor sommer, kunne fort vært en drøm...

Men så høy sigarføring har jeg nok ikke.....

Håper vi alle får en flott uke.


lørdag 24. april 2010

Skogen i kjøkkenvinduet

Jeg har en fantastisk skog i kjøkkenvinduet mitt. Disse plantene har overvintret i et soverom og som takk for losjien gir de meg nå noen fantastiske planter. Det er et vindu bak, ikke lett å se bak dette fantastiske bladverket.





Jeg satte er par avleggere, og de kommer fantastisk de også. Tekoppen ble for liten, så jeg måtte lete opp en skikkelig potte.





Ikke lett å finne leirpotter i dag. De aller fleste pottene er av plast, og de er ikke morsomme å ha til gjenbruk. Vi må tilbake til leirpotter......... Ikke sant????


De er vakre i sola.
"NÅ SKINNER SOLA I VINDU'S KARMEN" (Prøysen)


Og her er blomstene, vakkert ikke sant.......?

Fargene er fantastiske. Gleder meg til jeg kan sette de ut i solveggen....














fredag 23. april 2010

Kofte anno 1950-1960

Dette heftet fant jeg på loftet i en opprydding.
Det må være fra 50 - 60 tallet, det er jo herr og fru Lorentsen vi ser.


De ser jo ganske forelsket ut!!
Det virker som om prinsesse Ragnhild koser seg kongelig i enkle omgivelser.



Er det ikke rart at Fana-kofta er like populær nå som den gangen?





Her ser vi en annen kjekk ung mann!
(dessverre ble ikke bildet så godt)

Legg merke til sigaretten i handa. Det er lenge siden det var legalt med sigaretter på bilder, for ikke si at det blir fremstilt som tøfft!





En søt modell!




Heftet består av mange spennende oppskrifter og ble utgitt av Mortensens forlag, med utarbeidelse av Norsk Ukeblad. Det er helt klart mulig til gjenbruk, særlig mønstrene.




HA EN GOD HELG!










tirsdag 20. april 2010

Stilkrosene er askefaste

Er det ikke rart hvordan nye uttrykk fødes? Denne untakstilstanden som har oppstått gir oss nye uttrykk med aske som "hovedingrediens". (Dette kommer til å gjøre seg på 20 spørsmål om en stund). Men språket utvikler seg.....


Jeg har fått med meg at de som taper mest på den oppståtte krisen er flyselskapene, reiselivet forøvrig og stilkrosene...


Så nå må vi finne alternativer å fylle vasene våre med, og blomster er jo vakkert uansett.

En enkel tulipan i vase kan jo også være vakkert?





Denne enslige tulipanen sto lenge etter de andre i fargekaskaden jeg fikk til påske. Den ville liksom ikke gi slipp. Nå har den fått "hvile", men vakker var den der den sto i ensom majestet.





Bildet på skrivebordsklaffen er mine besteforeldre som nyforlovet.
Blomstervasen er vannflaske fra "Voss". (ombruk)







søndag 18. april 2010

DRØMMEN SOM BRAST



Nå pakker jeg ned drømmen, og håper på en ny sjanse.
Håpet er jo lysegrønt.


Så gikk det som det måtte gå. Jeg sitter hjemme i mitt eget kjøkken, og ikke på en fortauskafe' i Provence. Trøsten er at jeg tross alt er hjemme. Ville ikke likt det så godt hvis jeg satt i Marseille og ikke kom hjem. Det er bra at vi får en påminnele om at vi tross alt er underlagt naturens krefter. Opplever nesten at naturen forteller oss at nå er nok nok, og vil ta igjen, sett i lys av alle klimadebatter vi har hatt de siste årene. Nå sparer vi masse på fosilt brenstoff, men hva slags forurensning på lang sikt, er denne asken? Det har ikke jeg sett noe svar på ennå.



For å få litt franske opplevelse i går kveld, møttes vi som skulle reise, til god mat og fransk vin. Som den vandrende personen jeg er, gikk jeg også til det selskapet. På veien fant jeg hestehov som virkelig så muligheter i det mest karrige jordsmon jeg kan tenke meg.




Er det ikke vakkert?








Husets herre synes også det var flott med det gule i steinen.

HA EN GOD SØNDAG!








fredag 16. april 2010

Hva skjer?

På onsdag la jeg inn et nytt ukens ord: "Fremtiden er de setningene som ennå ikke er skrevet" Du verden, tenk så mye som har skjedd siden onsdag. Her sitter vi og følger med på nyhetene og leser alle de "nye setningene". Vi opplever at naturen har overtatt kommandoen. Halve Europa står stille. Mange er tvunget til å tenke anderledes, og vi kan ikke skylde på noen. Dessuten er det jo det samme for skylda hvem som eier den, dette må vi bare takle!!

Jeg sitter med en nesten ferdigpakket koffert, en flybillett til i morgen og et helt nytt kart, fordi jeg skulle oppsøke min drøm. Jeg drømmer til i morgen. Fremtiden er de setningene som ennå ikke er skrevet, og det jeg skriver om et døgn vil da vise hvilken retning mine neste dager vil ta. Til syvende og sist vil det jo alltid bli en god historie i etterkant.





Mitt forrige innlegg skrev jeg om facebook som pressmiddel. Det gikk 1 dag så sto dette i vår avis:



Facebook vant, eller alle de som demonstrerte hjemme i sin egen stue gjennom facebook. Vi får bare innrette oss etter det....

God helg alle sammen, om det blir ute på reise eller om naturen fremdeles mener at vi får holde oss hjemme.


tirsdag 13. april 2010

Vår nye verden



"Husets herre" liker også å ha et øye på verden, selv om den for han ikke er større en det han kan se gjennom vinduet.






For 2 uker siden leste jeg i vår lokalavis at det var opprettet en gruppe på Facebook som var imot et politisk vedtak i kommunen vår. Det var blitt 1000 venner i denne gruppen på kort tid, og jeg gjorde meg noen tanker. om hvordan verden endrer seg. Det er langt mellom demonstrasjonstogene nå, i steden sitter vi altså hjemme i hver vår stue og "demonstrerer" gjennom de nye sosiale medier. I dag sto det en artikkel i avisa igjen. Ny gruppe, og ny demonstrasjon mot et politisk vedtak. Hvordan blir dette fremover? Blir hele vår verden fremover sentrert om "nettet"?
Vi henger jo med, selvfølgelig er vi på facebook, og så her vi jo egen blogg. Jeg spør meg nå etter 1 måned med egen blogg om hva jeg ønsker å bruke den til, og tenker at det er alt som opptar meg. Det blir mitt talerør om det jeg er opptatt av, og for å kunne følge med er det vel naturlig å være aktiv på nettet?! Når man har sin egen blogg har man jo også frihet til å sette tema selv. Om det så er en undring, en matoppskrift eller bare noen helt dagligdagse ting som at solen skinner.


















På 30.tallet var vel den største nyhetsformidlingen praten på butikken og møtet med naboen. Er ikke dette bilde herlig forresten? Dette kom jeg over i en opprydding, og viser seg å være "kjærringer" som bodde i mitt nabohus nettopp på 30.tallet. Slik formidlet de nyheter.

Avisen har jo alltid spilt en stor rolle og så vet vi jo utviklingen frem til i dag. Jeg har ikke kreativitet nok til å se hvordan dette går videre, men jeg forstår at jeg må være aktiv oppsøkende i de nye mediene for å kunne følge med.

Vi får ønske hverandre lykke til!






lørdag 10. april 2010

Vår hos meg også



Det er fremdeles snø i min hage, men i dag har det vært et fantastisk vær, og fortsetter dette vil snøen være borte om få dager.





Hvitløken jeg satte i høst kommer, og selv "skvalderkålen" kommer som bare det.





"Herren" i huset koser seg i solen, og er også glad for at det fremdeles er noen snøflekker han kan gni ryggen sin på.




Nå blir det varmere og varmere i været. Det eneste fine med kulda er at vi lengter etter varmen. Når varmen er der glemmer vi helt hva kulde er. Takk for at vi klarer nettopp det.

God lørdagskveld!!!!




fredag 9. april 2010

Hylla mi

c

Jeg har ei hylle på kjøkkenet. Den rommer en del av det jeg bruker daglig av kopper og boller. I tillegg inneholder den arv fra min farmor og mormor. Jeg koser meg over å ha en slik hylle.




Bollene er Egersund fajanse (gammelt). Den største bollen var min farmor sin. Jeg traff aldri farmor. Hun døde lenge før jeg var påtenkt, men denne bollen kalte hun "Telemarkbollen", det står faktisk Telemark på den, og min fars familie bestemte derfor at jeg skulle ha den. Grunnen: den minste bollen er etter min mormor. Hun var fra Telemark. Jeg er jo heldig som har to slike flotte gamle boller. I julen fyller jeg opp bollene med nellikspiker, kanelstenger og andre kryddere som gir julelukt. Nostalgisk?



Sausnebbet er også etter mormor. Dette må da være gjenombruk?



tirsdag 6. april 2010

Ordet


Dette bilde hang over sengen min på et hotell i Edinburg.
Er det ikke nydelige farger?


Ordet som jeg trenger å bli minnet på denne uken er: når du ikke får andre til å forstå ditt argument, må du prøve å forstå deres. Det er et arabisk ordtak, og sier meg at det er bedre å bruke energi på å forstå andre enn å bruke energi på å overtale dem til noe annet. For meg betyr det at jeg må lytte mer enn å prate.

Ikke dumt!

Ofte i diskusjoner sitter man å forbereder neste innlegg istedenfor å høre hva den andre sier. Da snakker man ofte forbi hverandre og ikke med hverandre. Det handler om respekt: se om igjen!


Når jeg klarer å gjennomføre dette lærer jeg mer i diskusjonen, for det jeg sier selv kan jeg jo fra før. Vi vil alle utvikle oss videre, og dette er kansje den enkleste veien for mer lærdom.



Jeg bare undrer........






søndag 4. april 2010

Påskekos




Påsken har ikke så mange tradisjoner som jul her hos oss. Alikevel har vi noen, og den største er påskelammet påskeaften. Det er fint å samle de du er glad i, og oppleve at vi er en familie. Vi var 4 generasjoner samlet, og vi koste oss alle. Påskelammet ble tilberedt etter alle kunstens regler, spekket med hvitløk og dekket med sopp, timian og frisk basilikum, fikk det en utrolig smak.




Jeg fikk en kaskade av farger i vertinnegave.




Og i kveld koser jeg meg med fargene, vinen og tanken på de deilige fridagene og opplevelsene denne påsken har gitt meg.





fredag 2. april 2010

Frokost for en


"Det er ikke så farlig" tenkte jeg, "det er jo bare meg".
Jeg hadde kokt egg og kaffe, og satte meg ved frokostbordet langfredag. Så satt jeg der med kaffen, boka og pc'n og så plutselig at jeg ikke var så veldig snill mot meg selv. Det er ikke bare meg. Det er meg, og jeg fortjener et koslig frokostbord. Så jeg satte igang å rydde, og fikk en herlig frokost. Jeg lover å stelle pent med meg selv i morgen også.



Det ble en god frokost med alt som hører til.






torsdag 1. april 2010

APRILsNARR

1. april, og den store dagen for å narre. Ikke vet jeg, men nå har jeg hørt flere nyhetssendinger, og ikke kan jeg forstå hva som er usant i dag. De har jo alltid noe som ikke er sant!! Vel, jeg har vel blitt lurt da! Det var det store da vi var små, spesielt å narre lærer'n. Klarte vi det da var vi dagens helt.
Nå blir vi vel lurt hver dag. Reklamen er kansje den største narren, men vi godtar det, og lar oss imponere, gang på gang.


Nytt liv i vinduskarmen også. Et forsøk på å hjelpe til litt.

Ellers så er jo April helt fantastisk. Jeg synes fuglene synger litt høyere nå! Hunden snuser litt mer i grøftekantene og alt er lysere og lettere. Naturen har mye å gjøre, alt liv skal vekkes opp igjen (dette ble jo nesten et påskebudskap)og vi må rydde for å få plass til alt det nye. "Ja visst âr det ondt nâr knoppar brister" skriver Karin Boye i et dikt, og ja, det er vondt å føde!


Og her er "mora"

"Sola har fått stikk og gjemt seg i skyggen et sted" synger Bjørn Eidsvåg i en av sine flotte sanger. Akkurat slik er det i dag. Sola har gjemt seg, og det er godt med kjøkkenvarmen.

Ha en god skjærtorsdag.