søndag 19. desember 2010

SVARTSØNDAG

006

Nå tenner vi det fjerde lys,
og natten blir til dag.
Vi venter på en Frelsermann
for alle folkeslag.

                                      Inger Hagerup

4. søndag i advent ble kaldt “svartsøndag” i mitt barndomshjem. Jeg er oppvokst med å holde “hviledagen hellig” (føler meg veldig gammel når jeg sier det). Det var ikke lov med håndarbeid, gulvvask eller å gjøre noe som kan kalles arbeid, men 4. søndag i advent………… da foregikk det. Lurer på hva Gud sa til det??????

Så for meg er tradisjonen at i dag skal det gjøres alt som må til (og jeg bør bli veldig sliten) før vi skal pynte…….For pynte gjør vi lille julaften.

Heldigvis har verden gått videre også for meg. I min barndom følte jeg at mitt liv lå noen årtider bak livet til mine venninner som hadde et hjem som var litt mer frigjort, men jeg hadde sikkert ikke vondt av det, når jeg nå betrakter det som historie.

009

Nå kan jeg i stedet også nyte denne dagen og små pusle meg fram til et julehus. Ha en flott søndag!!

8 kommentarer:

 1. Svartsöndag, det hade jag inte hört om. Hos min farfar var det alltid förbjudet med aktivitet på söndagar, inte bara före jul. Kommer ihåg att vi absolut inte fick spela kort om vi var där på middag.. Idag ska jag också pyssla lite, det närmar sig med stormskritt, men visst är det kul att gå och småpyssla. Fin färg på din amaryllis :)

  SvarSlett
 2. Nydelig bilde av den røde blomsten og prismene ♥
  Vi kalte siste søndag før jul for "skitnesøndag". Jeg tror det hadde noe med at folk før i tiden alltid badet og fikk reine klær til helgen , men når det var jul , så hoppet de over helgevasken og badet til julaften istedet ;)
  Og på skitnesøndag var det lov å vaske og hogge ved og altmulig ;)
  Ha en fin "skitnesøndag" videre og gjør ALT du har lyst til :)
  KLem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 3. Heller ikke håndarbejde?? Det har været et strengt religiøst hjem du er vokset op i, men som du selv siger er det ikke i sig skadeligt på nogen måde. At have et moralsæt og værne om de værdier, der ligger i det er tværtimod sundt.

  Flot indlæg!!

  Jeg ønsker dig og dine kære en glædelig jul!

  Klem Helle

  SvarSlett
 4. Det var slik hjemme hos meg også,,,strengt forbudt å strikke på en søndag,,,men hos oss var det ikke spesielt relgiøst,,,det var bare sånn det var.
  Men nå koser jeg meg med håndared på søndagenen,,,,og i dag har jeg puslet rundt og pyntet litt,,,,
  Kos deg du også, med ditt.
  Anne

  SvarSlett
 5. Jeg VET at du koser deg idag. Er ikke helt enig i at "du ikke hadde vondt" av et streng hjem - ingen barn burde oppleve det - tenk på hvor godt dine egne barn hadde det hos deg! Men det er deilig å tenke på at du har skapt deg dine egne tradisjoner uten at du kopierer de tøffe tingene du var omgitt av som barn. Og en liten skål for det - på en søndag!

  SvarSlett
 6. Det som ikke knekker deg, gjør deg bare sterkere :-D

  Ha det godt og klem fra Siv

  SvarSlett
 7. Hei!
  Koz at du vil følge bloggen min:)
  Jeg har sett meg rundt her hos deg nå...og jeg legger meg til hos deg:)
  Nydelig den amaryllisen!
  Ha en fin dag!
  Klem fra Janne

  SvarSlett
 8. I wish you a merry christmas and a happy new year! Christmas hugs from Luzia.

  SvarSlett